kobieta w ciąży w sukience

Jakich produktów spożywczych unikać, będąc w ciąży?

kobieta w ciąży w parkuCiąża to specyficzny czas w życiu kobiety. Zmienia się jej samopoczucie, wygląd zewnętrzny oraz upodobania kulinarne. Musimy jednak pamiętać, że to, na co mamy akurat ochotę, nie zawsze jest dobre dla naszego dzieciątka, które nosimy pod sercem. W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam listę produktów spożywczych, których – będąc w ciąży – należy unikać.

Kobieta, zachodząc w ciążę, powinna wiedzieć, co wolno jej jeść oraz pić, a czego nie. Dla dobra naszego jeszcze nieurodzonego dziecka powinnyśmy zwracać szczególną uwagę na menu, które stanowi podstawę naszej diety. Dla wielu z nas będzie to czas wielu wyrzeczeń, jednak dla zdrowia dziecka – warto!

W dzisiejszym artykule opowiemy o to, czego najlepiej nie spożywać w tym błogosławionym czasie.

 

CZEGO NIE JEŚĆ W CIĄŻY?

Kobiety będące w ciąży muszą pamiętać o wyeliminowaniu z diety poszczególnych produktów:

 

RYBY

Oczywiście nie wszystkie. Najważniejsze jest, by nie jeść ryb surowych a także różnorakich owoców morza (które również spożywa się na surowo). Mogą one w takiej formie przenosić różne bakterie chorobotwórcze, które mogą dostać się do łożyska. Równie ważne jest, by zwracać uwagę na gatunek ryb. Mówi się, że nie można jeść ryb zanieczyszczonych rtęcią. Będą to: tuńczyk, rekin, płoć, węgorz, okoń i kilka innych gatunków. Należy ponadto zwracać uwagę na pochodzenie rybiego mięsa. Jeśli ryby były łowione na niesprawdzonych łowiskach (a więc możliwe, że zanieczyszczonych) – odpuśćmy sobie taki obiad.

szynka parmeńska

MIĘSO

Oczywiście również nie każde. Najważniejsze, by nie spożywać dań mięsnych podawanych na surowo. W odstawkę pójdą więc wszelkiego rodzaju tatary czy krwiste steki albo befsztyk, a nawet szynka parmeńska! Mięsa tego typu mogą przenosić bakterie oraz wirusy i nawet być przyczyną toksoplazmozy!

NIEPASTERYZOWANE MLEKO

Warto wiedzieć, że niepasteryzowane mleko oraz produkty, które się z niego wytwarza, nie zawsze są nam w 100% znane. Oznacza to, że mikroorganizmy czy bakterie, które się w nich znajdują, są niezbadane. A przez to niepewne co do zdrowia naszego oraz naszego dziecka. Lepiej jest unikać tego typu produktów i zamiast oscypka – zjeść jakiś owoc!